Wiele osób regularnie pyta mnie, czy to już odpowiednia chwila, co działa, jak zwiększyć masę, jak pozbyć się tkanki tłuszczowej, jak postępować, co dalej robić? Przede wszystkim nikogo nie zachęcam do sięgnięcia po doping, bo nie jest prawdą, że bez „wspomagania” nie da się uzyskać zadowalających rezultatów. „Wysokie stężenie testosteronu nie [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]
[...] matematyczne. Wyniki: masa ciała spadła średnio o 3.7 kg w grupie jedzącej 2 posiłki dziennie, masa ciała spadła średnio o 2.3 kg w grupie jedzącej 6 posiłków dziennie, ilość tłuszczów w wątrobie spadła bardziej w grupie jedzącej 2 posiłki dziennie, niż w grupie jedzącej 6 posiłków dziennie (−0.03% dla 6 posiłków oraz −0.04% dla [...]
Katarzyna Matella na stronie 33 książki „Body logistic system. Poradnik trenera” napisała: „W porze potreningowej musimy zregenerować wyczerpane treningiem mięśnie, uzupełnić ich glikogen. Jest to podstawowy element regeneracji potreningowej, bez którego nie będziemy w stanie poprawiać wyników treningowych. Tej potreningowej porcji węglowodanów [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, w swoim znaczeniu obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność i/lub hiperinsulinemię, dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy współwystępujący stan prozapalny i prozakrzepowy. Produktem, który warto wypróbować, jest berberyna. Ma wyraźny wpływ na oporność [...]
Wbrew obiegowym, błędnym opiniom wątroba ma ograniczoną zdolność do regeneracji. Nikt nie planował, by miała być ona "bombardowana" 800 mg, 1 g czy ponad 3 gramami sterydów anaboliczno-androgennych tygodniowo, a niektórzy kulturyści sięgają przy tym po wiele innych środków, dodatkowo po alkohol i/lub narkotyki, które nie są obojętne dla wątroby. [...]
[...] Warto przypomnieć, iż wg historycznego badania Elizabeth G. Frame, po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein) do 8 h po posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). Dlatego niekoniecznie panika związana z katabolizmem powysiłkowym jest uzasadniona, szczególnie dla [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jeśli chcesz uzyskać z nich jak najwięcej korzyści, ważne jest, abyś odpowiednio dobrał dla siebie suplementy [...]
[...] genetyczne można zbadać poprzez syntetyczne testy sprawnościowe i np. postęp osiągany po 6 czy 12 miesiącach treningu. Można ustalić skład mięśni (proporcje włókien, ilość tłuszczu wewnątrzmięśniowego) i ilość podskórnej oraz wisceralnej tkanki tłuszczowej (np. DXA, tomografia komputerowa, rezonans magnetyczny, ważenie podwodne itd.), [...]
[...] się od czasów Arnolda. Dla kulturysty najskuteczniejsza dla hipertrofii może być dieta wysokowęglowodanowa (o stałej ich podaży), dostarczająca sporo protein i umiarkowaną ilość tłuszczów (szczególnie z grupy omega-3 i jednonienasyconych). Jej kosztem metabolicznym może być rosnące otłuszczenie sylwetki i pogorszenie wrażliwości na insulinę. [...]
[...] tłuszcz (BAT ang. brown adipose tissue) charakteryzuje się możliwością rozpraszania energii chemicznej w postaci ciepła, chroniąc ssaki przed hipotermią. Jednak u ludzi, ilość tłuszczu brązowego wynosi 11,6 g u mężczyzn i 12,3 g u kobiet. Dlatego jej rola w zwiększaniu wydatku energetycznego ustroju jest żadna! Mięśnie stanowią od 30 do 40% [...]
[...] stwierdzono drastycznego wpływu na glikemię. W jednym z badań zastosowano dietę, w której przynajmniej 5 x w tygodniu jedzono na śniadanie 2 jajka (340 kcal) lub taką samą ilość energii w postaci bajgli (pieczywo). Mimo, iż w obu grupach zastosowano 1000 kcal deficyt, to po 8 tygodniach grupa jedząca jajka straciła 65% więcej wagi, 34% więcej w [...]
[...] bawi mnie czytanie opowieści o „cukrze powodującym raka”. Dlaczego? Np. Jenkins i wsp. wykazali, iż grupa mająca wstępne stadium cukrzycy miała prawie taką samą ilość tłuszczu, ogólnie, w całym ustroju, jak osoby z normalną glikemią. Jednakże osoby z wstępną fazą cukrzycy miały o wiele więcej tkanki tłuszczowej w tułowiu, w [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
[...] 30. roku życia, ten poziom powoli zaczął spadać w tempie około 1% na rok nadmiar czynników stresotwórczych niewłaściwa dieta - największy nacisk należy zwrócić na: właściwą ilość kalorii - największy spadek wytwarzania testosteronu notuje się podczas bardzo rygorystycznych diet redukcyjnych odpowiednią ilość tłuszczu w diecie - najlepiej, aby [...]
[...] rozpuszczone w wodzie. Po treningu pije też napój izotoniczny, a następnie spożywa kolejny posiłek. Posiłek 5 Gdy dzień zbliża się ku końcowi, Derek Lunsford zmniejsza ilość tłuszczu w swoim posiłku. 200 g dorsza 220 g ryżu Posiłek 6 Ostatnim posiłkiem jest również posiłek składający się z ryby 200 g łososia z salsą z mango 220 g ryżu [...]
Obecnie HIIT, crossfit, kompleksy sztangowe, treningi stacyjne i obwodowe oraz inne, nowoczesne formy treningu są uważane za najlepsze i najskuteczniejsze dla poprawy wydolności czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nie do końca jest to słuszne podejście i za chwilę pokażę dlaczego. Są dziesiątki protokołów treningowych, które charakteryzują się [...]
[...] Kobiety mogą mieć niezłe pośladki, ale otoczone zbyt dużą ilością tkanki tłuszczowej, co niweczy powodzenie u płci przeciwnej. Wbrew uparcie promowanym opiniom nadmierna ilość tłuszczu w ciele wcale nie jest atrakcyjna. W badaniach naukowych najwyższe noty uzyskiwały osoby, które miały nienaturalnie niską ilość tłuszczu podskórnego. Mężczyźni [...]